FAQs

OFTE STILTE SPØRSMÅL

Generelle spørsmål

Nei. Konseptet med Halal og Haram er veldig omfattende. Den kan brukes på nesten alle aspekter av livet. Haram gjelder for eksempel visse atferd som hor, overgrep eller avholdelse ved valg. Videre gjelder Haram også rikdom oppnådd gjennom synder. Eksempler inkluderer penger tjent med juks, stjeling, korrupsjon, drap eller andre midler som innebærer skade på et annet menneske. Det er forbudt i islam for en ekte muslim å tjene på slike Haram-handlinger.

Utgangspunktene for disse budene og forbudene er den hellige Koranen og Sunnah.

Halal er et arabisk begrep som betegner ethvert objekt eller en handling som er tillatt å bruke eller delta i, i henhold til den islamske loven. Begrepet er mye brukt for å betegne mat sett på som tillatt i henhold til den islamske loven.

I motsetning til Halal betyr Haram forbudt. Haram betegner forbudte gjenstander som matvarer og handlinger.

Følgende matvarer eller næringselementer anses å være Haram:

  • Svinekjøtt og alle matvarer som inneholder elementer av svinekjøtt
  • Alkohol og matvarer med alkoholholdige komponenter
  • Kjøtt fra dyr som døde av naturlige årsaker
  • Kjøtt fra kjøttetende dyr
  • Blod og dets biprodukter
  • Kjøtt fra dyr som ikke er slaktet i henhold til de islamske normene
  • Kjøtt og kjøttprodukter fra rovdyr med hugtenner
  • Kjøtt og kjøttprodukter fra rovfugler med klør

Ja. Avhengig av hvordan Koranen tolkes, kan det være forskjellige synspunkter på visse emner. Det er forskjellige meninger om Halal-statusen til dyr som ble bedøvd før de ble slaktet, for eksempel. Årsaken til disse forskjellige tolkningene er de islamske lovskolene.

Det er flere anerkjente sunnitiske lovskoler:

Hanafi: bygge videre på læren til den persiske lærde Abu Hanifa og også oppkalt etter ham, fiqh med det største antallet tilhengere, dominerende i landene i det tidligere osmanske riket, det indiske subkontinentet, Sentral-Asia og også på Balkan

Maliki: dominerende i nord-afrikanske og vest-afrikanske land, oppkalt etter den medisinske juristen Malik ibn Anas, hvis arbeid som heter ” Al Muwatta ” (ofte bekreftet) holdes som grunnteksten til Maliki-skolen

Hanbali: den minste sunni-islamske skolen, basert på læren og verkene til Ahmad ibn Hanbal, en islamsk lærd. Hans mest kjente verk kalt ” Al-Musnad ” er en samling på ca 30000 hadither, skolen er dominerende i Saudi-Arabia og noen land i Persiabukta-området, som hovedsakelig er påvirket av Saudi-Arabia

Shafi’i: dominerende i Sørøst-Asia og Øst-Afrika, basert på den islamske juristen Muhammad ibn Idrīs asch-Schāfiāī, hvis viktigste arbeid kalt ‘Risala’, analyserer rettsvitenskapens metoder og skolens prinsipper.

Det er også anerkjente Shia-lovskoler:

Ja’fari: den eldste islamske lovskolen, basert på Dschaʿfar as-Sādiq en imam og lærd, tilhengerne av lovskolen er også kjent som de tolvende, skolen er dominerende i Iran og også noen deler av Irak

De forskjellige synspunktene på sjødyr er et tema som viser oss forskjellene mellom lovskolene. Tilhengerne av Hanafi advokatskole mener at ikke alle sjødyr er tillatt til konsum. De baserer sitt syn på den islamske katekismen, som indikerer at bare sjøfisk er tillatt for forbruk. Andre sjødyr som krabber og blåskjell er forbudt.

På den andre siden stoler tilhengerne av de tre andre lovskolene på Koranen vers 5:96, som ikke nevner forbudte sjødyr som et unntak. Det er også andre kilder som Ibn Abbas uttalelser (“Hva havet kaster opp og er igjen av tidevannet du kan spise”) som indikerer at alle sjødyr er tillatt for forbruk.

Nei. I motsetning til mange spekulasjoner utelukker ikke konseptet Halal noen ikke-muslimer fra forbruket av etisk produserte halalvarer av høy kvalitet. Når vi ser nærmere på Halal-standardene, er det ikke overraskende at det er kunder som ikke bekjenner seg til islam, men likevel kjøper og bruker Halal-sertifiserte varer, fordi de må oppfylle høyere hygienestandarder.

Det er visse ting og handlinger som pleier å være Haram, men som ikke er eksplisitt forbudt.

Disse tingene blir referert til som ‘Mashbooh’. Begrepet er representativt for det grå området mellom Halal og Haram og betyr bokstavelig talt uønsket. Som en forholdsregel bør dette området unngås fordi grensene ikke er klare.

Ja. Matvarer eller matvarer som er laget av urteråvarer anses å være Halal, så lenge Halal-kravene ble overholdt under produksjonen.

Fisk, frukt og grønnsaker i sin naturlige tilstand regnes også som halal.

Imidlertid kan Halal-status settes spørsmålstegn ved bruk av etanol under behandlingen eller hvis alkoholfermenteringen allerede er i gang.

Kumelk anses å være halal. Imidlertid bruker meieri industrien noen råvarer, som er klassifisert som kritiske, slik som tilsetningsstoffer eller aromaer som brukes under produksjonen av yoghurt eller til og med smaksforsterkende midler og konserveringsmidler.

Målet med de islamske forskriftene om slakting er å avslutte dyrets liv på en sympatisk, rask og smertefri måte.

Slaktingen må alltid holdes i Allahs navn, siden dyret også er Guds skapning. På denne måten ber vi Gud om hans tillatelse.

Kniven må slipes.

Under slaktingen må livmorhalsarteriene, halsvenene og luftrøret til dyret kuttes gjennom med ett snitt. Målet er å la så mye blod som mulig strømme ut av kroppen. Ryggsøylen kan skjæres gjennom når huden er fjernet og kroppen åpnes.

Hver praktiserende muslim som er opplært i slaktingen og kjenner den islamske loven, kan utføre slaktingen.

Den islamske slaktingen blir sett på som en renselsesprosess. Derfor kan bare de dyrene som er tillatt i henhold til den islamske loven, renses i Allahs navn.

Sjødyr anses å være rene og halal. Det er ikke nødvendig å slakte denne typen dyr.

Den islamske slaktingen (Zabiha) er forbudt i noen europeiske land.

Bruk av bedøvelse som ikke fører til dyrets død eller påvirker blødningen, er godkjent av flertallet av muslimene. Nå er fantastisk brukt til industriell slakting over hele verden.

Muslimer er pålagt å behandle dyret med respekt og verdighet. Under slaktingen er det lagt stor vekt på å sikre at et dyr ikke er i stand til å se andre (slaktede) dyr eller blod. Kniven skal ikke slipes foran dyret. Dyret skal også hvile og mates godt før slakting.

Selv om det er mange likheter og overlappinger, er det fortsatt noen signifikante forskjeller mellom de to konseptene.

Jødene har for eksempel lov til å konsumere vin, hvis vinen er produsert av en jøde eller produksjonen blir oversett av en, mens muslimer ikke har lov til å konsumere eller selge eller eie alkohol eller andre matvarer med elementer av den.

En annen forskjell er måten de slakter og bearbeider kjøttet på. Jødiske mennesker drysser det slaktede dyret med et grovt salt for å trekke ut det gjenværende blodet. De kutter også ut noe fett og hoftesår som ikke blir konsumert senere.

I løpet av påsken (Pesach) er det spesielle regler og bud som bare gjelder for den aktuelle festivalen. Mat og matvarer som er tillatt til konsum under festivalen, er merket med en spesiell logo og et sertifikat (Påskesertifikat).

I Islam er det alltid de samme begrensningene og reglene.

Hvis det ble brukt ikke-kosheriske stoffer på en Kosher-produksjonslinje, er det fortsatt en mulighet til å kosher produksjonslinjen. En rabbiner må rense produksjonslinjen med kokt vann og rengjøringsmidler.

Denne muligheten eksisterer ikke ved krysskontaminering av Halal-mat med ikke-Halal-mat. I dette tilfellet må produksjonen stoppes.

Også jødiske folk har ikke lov til å konsumere melk og kjøtt samtidig. Avhengig av lokale skikker kan melkeholdig mat konsumeres bare omtrent tre til seks timer etter inntak av kjøttfull mat. Omvendt er ventetiden mellom en og tre timer.

Denne typen begrensninger eksisterer ikke i islam.

SERTIFISERING

For muslimer som ikke bor i et dominerende muslimsk land, er det vanskelig å unngå forbudt mat. De fleste matvarene består i dag av forskjellige komponenter som aromaer og fargestoffer.

Forbrukeren mangler ofte informasjon om komponentene og deres sammensetning. Det kan være komponenter av svinekjøtt i en fjærkrepølse, eller eplejuicen kan inneholde svin gelatin, som for eksempel kom inn i eplejuicen.

På grunn av disse problemene uttrykte et økende antall muslimer over hele verden sitt ønske om større åpenhet på dette området. De første sertifiseringsorganene kom ut av dette ønsket.

Etter at selskapet har fylt ut og sendt inn et søknadsskjema, vil sertifiseringsorganet avgjøre om selskapet har til hensikt å produsere Halal-produkter, basert på de medfølgende dokumentene.

Etter at selskapet og sertifiseringsorganet har forhandlet frem en avtale om Halal-sertifisering, begynner den faktiske prosessen.

Som et første skritt undersøker sertifiseringsteamet alle brukte råvarer, tilsetningsstoffer og prosesseringshjelpemidler på Halal-samsvar. Hvis det er noen råvarer basert på dyr, kreves et Halal-sertifikat.

I det andre trinnet blir implementeringen og effekten av trinnene som allerede er tatt undersøkt. For å verifisere Halal-samsvar med produksjonsstedet gjennomgår anlegget en meget streng og presis undersøkelse. Dette skal garantere at krysskontaminering unngås og sporbarheten er sikret. Selskapet er forpliktet til å skille hele dagligvarekjeden, fra innkjøp av råvarer til vareproduksjonen, for å garantere Halal-samsvar.

Begge undersøkelsene avrundes med en rapport som skal sendes til Halal-komiteen. Komiteen tar den endelige avgjørelsen basert på anbefaling fra revisorene og deres konsultasjon.

Ja. I tillegg til matvarene er det også ikke-matvarer som kan sertifiseres, for eksempel legemidler, kosmetiske produkter og til og med produkter som brukes i produksjonen, for eksempel smøremidler, rengjøringsmidler, desinfeksjonsmidler eller dyrefôr.

Først og fremst må beslutningstakerne formulere en klar strategi for Halal-produksjonen. Halalproduksjon kan innebære en ekstra innsats. Opprinnelig må det avgjøres om hele selskapet skal konverteres til et Halal-kompatibelt miljø eller bare deler av det, noe som betyr at Halal-kompatible produkter og ikke-halal-produkter produseres ved siden av hverandre.

I det første tilfellet må alle maskiner, fartøyer, containere, samt linjer og alle andre hjelpemidler rengjøres grundig før den første Halal-produksjonen. Dermed må alle mulige rester fra den forrige (ikke Halal-korrespondent) -produksjonen fjernes på en sporbar måte. Etterpå kan Halal-produksjonen begynne. I tillegg må personalet være opplært i bruk av maten i henhold til Halal-standardene.

Den andre variasjonen er vesentlig mer komplisert og vanskeligere å realisere. En fullstendig fysisk separasjon av lagring, avkjøling av råvarer, forberedelsessone, produksjonssone og distribusjon må sikres.

Det må garanteres under alle omstendigheter at det ikke kan forekomme blanding av kar, redskaper, beholdere eller andre brukte hjelpemidler under klargjøring eller ablusjon.

Alle brukte redskaper må være merket med farger for å utelukke feil. Hvis hele selskapet er rettet mot Halal-produksjon, eksisterer ikke muligheten for krysskontaminering. Det gjør det lettere å sertifisere produktene.

Videre må alle råvarer som brukes i produksjonen være Halal-korrespondent.

Emballasjematerialet som brukes, må være halal, noe som betyr at de ikke kan inneholde helsefarlige komponenter eller komponenter av alkohol, svinekjøtt eller annet kjøtt som er haram. Dette oppstår fra tilleggsstandardene til den passende normen til emballasjen i kontakt med mat.

Revisjonsoppsummeringsdokumentet som inneholder de viktigste punktene i revisjonen, opprettes rett etter revisjonen og er basert på notatene revisorene gjorde under revisjonen. Videre er evaluering av dokumentene og selve tilsynet dokumentert veldig presist.

Muslimske forskere som er godt kjent med tolkningen av Fiqh (islamsk rettsvitenskap) og muslimske forskere innen matteknologi, organisk kjemi, bioteknologi, farmasøytisk kjemi og biokjemi, utvikler Halal-standardene.

Sertifikatet må fornyes årlig.

En gang i året gjennomføres en revisjon som tjener for utstedelse eller for fornyelse av sertifikatet. Innen dette året er det mulig at vi utfører uanmeldte tilsyn for å sikre at kravene våre fortsatt blir oppfylt.

Kostnadene avhenger av forskjellige faktorer. På den ene siden er størrelsen på selskapet en avgjørende faktor. På den annen side er antallet tilbudte produkter, kompleksiteten i prosessene og den nødvendige tiden for kontrollene også viktige faktorer. Hvert selskap blir bedømt individuelt og mottar et personlig tilbud basert på gitt informasjon.

Hva slags merverdi får jeg som klient med sertifisering?

Halal-sertifikatet gir en markedsføringsfordel overfor konkurrenter. For muslimer gir Halal-sertifiseringen garanti for at produktene er produsert i henhold til islamske retningslinjer.

Halalmarkedet

På grunn av den mer bevisste tilnærmingen fra muslimske kunder til deres kjøp, har Halal-sertifisering blitt lukrativ.

Antallet muslimer forventes å øke med 70% – fra 1,8 milliarder i 2015 til nesten 3 milliarder i 2060. De forventes å utgjøre mer enn 31,1% av verdens mennesker.

Utgiftene i mat- og livsstilsektoren i den islamske økonomien vil oppnå 3 milliarder dollar innen 2022. Dette betyr betydelige muligheter i Halal-mat- og drikkevaremerker, og forventet utgifter vil være $ 1,93 milliarder dollar i 2022.

Legemiddelindustrien forventes å nå 132 milliarder dollar innen 2022 og kosmetikkindustrien i Halal 82 milliarder dollar.

I Asia er ikke-muslimske majoritetsland som Singapore og Filippinene viktige markeder for halalpakket mat og drikke til henholdsvis 1,4 og 7,5 milliarder dollar.

I Europa er verdien av Halal-markedet estimert til mellom 40 og 100 milliarder euro. I alle fall er det ubestridelig at Halal-matmarkedet er en bidragsyter på flere milliarder dollar til den europeiske økonomien.

Hvis andre råvarer eller ingredienser må brukes for å oppfylle Halal-standardene, kan Halal-produkter være dyrere under omstendigheter. Ellers påvirker ikke sertifiseringen prisen som den endelige forbrukeren vil betale.

Forbrukerens ordning trygghet forsikring