E-STOFFER

E-NUMMER: Kommisjonen i EU tildeler e-nummer etter at tilsetningsstoffet er godkjent av Vitenskapskomiteen for næringsmidler (SCF), denne enheten er ansvarlig for sikkerhetsvurdering av tilsetningsstoffer i EU.

TILSETNINGSSTOFFER SOM ER ALLTID AV ANIMALSK OPPRINNELSE (HARAAM):

E-nr.EngelskNorskBeskrivelse
E120CochinealCochinealEn rød farge hentet fra kvinnelige insekter
E441GelatineGelatinAvledet fra bein og / eller skinn av storfe og / eller svin. Storfe krever halalslakt.
E542Edible Bone Phosphate Spiselig Bone PhosphateEt utdrag fra dyrebein
E904ShellacSkjellakkEn harpiks fra lac insekt

Mens noen tilsetningsstoffer med en felles kode som E47, kan enten være av animalsk eller vegetabilsk opprinnelse. Sistnevnte typen må granskes på en sak-til-sak basis per produkt og produsent.

Andre viktige tilsetningsstoffer du må være oppmerksom på er listet under. Være oppmerksom fordi kilden kan være svin eller ikke halalslaktet kjøtt:

EngelskNorsk
Glycerol / Glycerin / Glycerine (E422)Glyserol / glyserin / Glyserin (E422)
Emulsifiers (E470 to E483)Emulgator (E470 til E483)
Edible Bone Phosphate (E542)Spiselig Bone Phosphate (E542)

Vær obs på følgende ang E 472 A til F

Disse stoffene finnes i mange brødvarer som kjøpes her i landet. Stoffene er oftest laget av vegetabilsk fett, men kan være lagd av animalsk fett og dermed mulig svinefett.

OVERSIKT OVER E NUMMER SOM KAN VÆRE LAGD AV SVIN.

E-Nummer
E 101E 101 aE 104E 120
E 153E 203E 213E 227
E 270E 282E 302E 304
E 304 aE 322E 325E 326
E 327E 333E 341E 404
E 422E 430E 431E 432
E 433E 434E 435E 436
E 441E 445E 470 aE 470 b
E 471E 472 aE 472 bE 472 c
E 472 dE 472 eE 472 fE 473
E 474E 475E 476E 477
E 479 bE 481E 482E 483
E 491E 492E 493E 494
E 495E 542E 570E 572
E 626E 627E 628E 629
E 630E 631E 632E 633
E 634E 635E 901E 904
E 1105

Forbrukerens ordning trygghet forsikring